Een nieuwe start.

Het seizoen 2017/2018 was ten einde, de heren 1 van Swift hadden het voor elkaar gekregen. Lijfsbehoud in de tweede divisie! De euforie was groot. Maar toch gebeurde er iets wat niemand had verwacht. De groep viel door meerdere redenen uit elkaar en er bleven nog 3 spelers over die er in dat seizoen voor het eerst bij waren. Er moesten daarom keuzes gemaakt worden om ervoor te zorgen dat de heren 1 van Swift Helmond van start zou kunnen gaan in het seizoen 2018/2019.

Dit is gelukt! Niet op het hetzelfde niveau waar het vorige team hard voor had gestreden om erin te blijven maar nu in een lagere competitie.

Binnen het team is er ook veel veranderd. Naast de drie overgebleven spelers van vorig jaar, is de selectie aangevuld met voornamelijk spelers uit het oorspronkelijke heren 3 team van Swift Helmond. Dit is een fijne groep die ontzettend graag willen handballen en er het komende jaar alles aan gaan doen om de verwachtingen waar te maken. De heren 1 van Swift Helmond hebben ook een nieuwe trainer/coach die hen gaat helpen om beter te worden en ook fitter/sterker (velen hebben vaak spierpijn). Zijn naam is Bert Otgens. Bert wordt tevens ook geassisteerd door Carlos de Kleijn. Hij was vorig jaar ook bij de selectie als assistent.

Op het moment dat dit verslag wordt getypt hebben wij als groep al vele malen samen getraind en hebben we onze eerste oefenwedstrijd gespeeld. Het was een wedstrijd tegen Sportvereniging VIOS. Van tevoren wisten wij dat dit een lastige wedstrijd zou worden. Zij spelen hoofdklasse en spelen voor langere tijd samen. Dit is voor ons anders. Maar toch hadden wij er veel zin in om zo goed mogelijk te presteren en ons niet zomaar gewonnen te geven.

De wedstrijd begon, en al snel merkte wij dat het wennen was om met elkaar te spelen tegen een team als VIOS. Daarom begonnen we niet al te goed aan de wedstrijd en de eerste 10 a 15 minuten waren vooral doorkomen. Bij een stand van 11-2 en nog 10 minuten op de klok begon het allemaal (met name verdedigend gezien) wat beter te gaan. In de verdediging staan we in een 3-2-1 formatie en dat is zwaar om onder de knie te krijgen. Toch lukte het met vlagen heel goed. Aanvallend gezien was de afronding niet goed maar door een aantal vrije worpen die raak werden gegooid door meerdere speler werd er toch gescoord en gingen we de rust in met een 19-5 ruststand. Dat wij er tot aan de rust ‘maar’ 19 doelpunten hebben tegen gekregen was ook zeker te danken aan de keeper van het team. Wesley.

Tijdens de rust hebben we elkaar toegesproken en werd er vooral duidelijk dat we harder moesten zijn. Meer aanpakken en gretiger zijn om die bal te willen hebben.

De start van de tweede helft was prima, wij begonnen met verdedigen en de afspraken waren duidelijker. Dit zag je ook terug in het wedstrijdbeeld. VIOS leek meer moeite te hebben met onze verdediging en kwam er moeilijker doorheen doordat de afspraken beter waren dan in de eerste helft. De verdedigers waren harder en gretiger en hierdoor wonnen we veel duels. Dit gaf ons energie. Mede dankzij nog wat kleine slordigheden kon VIOS toch hun goals maken. Maar dat maakte ons niks uit. Wij vonden dat de tweede helft beter ging en daar gaat het om. De groei die je maakt tijdens zo’n wedstrijd.

De wedstrijd was ten einde en er stond een duidelijke score op het bord. 34-13. Toch waren er ook positieve punten in de wedstrijd die de score niet weergeeft. We hebben allemaal 100% inzet getoond en hebben het in de tweede helft VIOS op bepaalde momenten toch heel moeilijk gemaakt.

Conclusie: We hebben nog een lange weg te gaan met deze groep en het gaat lastig worden. Maar we gaan er met z’n alle hard voor werken zodat we aan het einde van het seizoen met een mooie kampioensschaal in onze handen een groot feestje kunnen gaan bouwen!

De heren 1 van Swift Helmond heeft nu al zin in het nieuwe seizoen!